Anasayfa    |  Künye   |  Etik Sorumluluklar   |  İletişim   |

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

UYGUR KAĞANLIĞI YAZITLARINDA HÂL KATEGORİSİ
(CASE CATEGORY IN UYGUR KHANATE INSCRIPTIONS )

Yazar : İsmail EMİRŞAH    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 3(4)
Sayfa : 325-346
    


Özet

Tarihî araştırmalar dikkate alındığında insanların her dönemde sosyalleşme içinde olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, toplum hâlinde yaşayan insanlar çeşitli gereksinimlerini karşılayabilmek için kültürel, sosyal ve ekonomik ilişki içindedir. İnsanların birbirleriyle olan hareket ve oluş ilişkileri iletişimde bu ilişkileri kurabilecek yeni kavram unsurlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Kavram ilişkilerini sağlayan hâl kategorisi ise isim ve isim soylu kavram işaretlerinin üzerine gelir ve onları yüklemin açıklayıcısı yapar.

Uygur Kağanlığı Yazıtları’ndan olan Tes, Tariat ve Şine Us Yazıtları’nda da bu ilişkileri sağlayacak dil ögeleri sıkça kullanılmış, kavram ilişkilerine sunduğu katkılarda ise farklılıklar gözlemlenmiştir. İncelenen eserlerde isimlerin hâle göre çekimlerinin 16 farklı şekilde yapıldığı gözlemlenmiştir.



Anahtar Kelimeler

Uygur Kağanlığı Yazıtları, ek, hâl kategorisi



Abstract

Considering historical research, it has been observed that people have been socializing in every period. Furthermore, people living in society are in cultural, social, and economic relations to meet their various needs. The human mobility and relations because of existence have led to the emergence of new conceptual elements that can establish these relations in communication. The case category that provides concept relations is added the noun and noun-noun concept marks and makes them descriptive of the predicate.

In the Tes, Tariat, and Şine Us Inscriptions, which are among the Uyghur Khaganate Inscriptions, language elements that will provide these relations were frequently used, and differences were observed in the contributions they made to the conceptual relations. In the analyzed works, it has been observed that the nouns are added suffixes 16 different ways according to the situation.



Keywords

Uygur Khaganate Insciptions, suffix, case category

Gelişmiş Arama


Duyurular


Adres : Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ARTVİN
Telefon : 04662151043-2333 Faks :
Eposta : bugudergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri