Anasayfa    |  Künye   |  Etik Sorumluluklar   |  İletişim   |

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DERVİŞ-İ ABDAL MUSA’NIN MİRASININ BUGÜNKÜ YANSIMALARI: MODERN TÜRK KÜLTÜRÜNDE VARLIĞI, ETKİLERİ VE MİNYATÜR SANATI İLE BELGELENMESİ
(TODAY’S REFLECTION OF DERVISH-I ABDAL MUSA’S LEGACY: HIS PRESENCE IN MODERN TURKISH CULTURE, ITS IMPACT AND DOCUMENTATION WITH MINIATURE ART )

Yazar : Sevcan ÖREN DOĞAN   - Naile Rengin OYMAN  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2025
Sayı : 6(1)
Sayfa : 64-80
    


Özet

Anadolu’nun zengin kültürel mirası içinde Alevi-Bektaşi geleneği, toplumsal ve tarihsel bağlamda önemli bir yer tutmaktadır. Bu geleneğin önde gelen isimlerinden olan Derviş-i Abdal Musa, 14. yüzyılda yaşamış bir Anadolu erenidir. Derviş-i Abdal Musa, derin tasavvufi düşünceleri, toplumsal öğretileri ve insana atfettiği değerlerle tanınmaktadır. Bektaşi inancı; insan sevgisi, hoşgörü, doğayla uyum, adalet ve eşitlik gibi evrensel değerlere dayanmaktadır. Hacı Bektaş-ı Veli’den sonra bu değerleri ve öğretileri sürdüren önemli bir figür olarak kabul edilen Derviş-i Abdal Musa, Bektaşi geleneğinin korunmasını sağlayarak bu geleneğin gelecek nesillere taşınmasını sağlamıştır. 

Bu araştırma, Derviş-i Abdal Musa’nın Bektaşi geleneğindeki rolünü ve modern Türk kültüründeki yansımalarını incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada betimsel analiz kullanılmıştır. Birincil ve ikincil kaynaklar sistematik bir şekilde değerlendirilmiştir. Abdal Musa ile ilişkilendirilen ritüel, uygulamalar ve anlatılar ele alınarak, minyatür sanatındaki eksikliklerinin giderilmesi amaçlanmıştır. Efsaneler, Osmanlı ve geleneksel Türk sanatına özgü tekniklerle görselleştirilerek sanatsal bir belgeleme süreci gerçekleştirilmiştir.



Anahtar Kelimeler

Abdal Musa, Bektaşi gelenekleri, Tekke köyü, minyatür sanatı, Türk edebiyatı



Abstract

Within the rich cultural heritage of Anatolia, the Alevi-Bektashi tradition holds a significant place in both social and historical contexts. One of the prominent figures of this tradition, Derviş-i Abdal Musa, was a 14th-century Anatolian dervish known for his profound Sufi philosophy, social teachings, and the value he placed on humanity. The Bektashi faith is based on universal values such as love for humanity, tolerance, harmony with nature, justice, and equality. Following Hacı Bektaş-ı Veli, Derviş-i Abdal Musa played a crucial role in preserving these values and ensuring the continuity of the Bektashi tradition for future generations. 

This study employs a qualitative research method to examine the role of Derviş-i Abdal Musa within the Bektashi tradition and his influence on modern Turkish culture. Descriptive analysis method were applied, and primary and secondary sources were systematically evaluated. Rituals, practices, and narratives associated with Abdal Musa were analyzed to address gaps in miniature art. Additionally, legends were visualized using techniques unique to Ottoman and traditional Turkish art, contributing to the artistic documentation of oral culture.



Keywords

Abdal Musa, Bektaşi traditions, Tekke village, miniature art, Turkish literature

Gelişmiş Arama


Duyurular


Adres : Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ARTVİN
Telefon : 04662151043-2333 Faks :
Eposta : bugudergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri