Anasayfa    |  Künye   |  Etik Sorumluluklar   |  İletişim   |

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TÜKETİLEN YERYÜZÜNDE / TOPRAKTA KENTİ VE HAYVANLARI GÖRMEK: BETONLAR ÇİÇEK AÇSA
(SEEING THE CITY AND ANIMALS IN THE CONSUMED EARTH/SOIL: BETONLAR ÇİÇEK AÇSA )

Yazar : Elif ÖKSÜZ GÜNEŞ   - Yağmur TEPELİ  
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 5(3)
Sayfa : 269-281
    


Özet

Sanayileşme ile başlayan süreç, insanın yeryüzündeki diğer varlıklar üzerindeki egemenliğinin artmasına, doğayı sadece kendine fayda sağlayan unsur şeklinde algılamasına sebep olur. Sanayileşmeye ve teknolojiye koşut biçimde gelişen kentleşme ise bir taraftan insanın yaşam kalitesini arttırırken diğer taraftan onu doğaya yabancılaştırır. İnsanın konforunu arttırma, kapitalist sistemde daha çok kazanma gibi amaçlarla hareket etmesiyle doğal zincirin yapısı bozulur. Bu da kendini yenileme fırsatı sunulmayan, sınırsız kaynağın sahibi olduğu düşünülen doğanın geri döndürülemez tahribatını hazırlar. Ancak doğadaki diğer canlıların yaşam haklarına önem vermeden sadece kendini önceleyen bir varlığa dönüşürken bundan olumsuz yönde en çok etkilenen yine insandır. Çünkü yeryüzünün unsurları simbiyotik ilişkilerle birbirine bağlı olduğundan birine verilen zarar, diğerlerini de olumsuz etkiler.

Yeryüzü / Toprak Etiği yirminci yüzyılda öncülüğünü Aldo Leopold’un başlattığı ve yaşayan tüm organizmalara saygı duyulması zorunluluğunu ve etiğini kapsayan bir görüştür. Bu bakış açısından etik kavramının hayvanları, bitkileri, organik ya da inorganik toprak topluluğunun tüm üyeleri için geçerli kılınmasını amaçlayan bir yaklaşımdır. İnsana doğanın fatihi değil, sade bir üyesi olduğunu hatırlatır. Doğa ve insan arasında var olan simbiyotik ilişkinin dengesine dikkat çeker. 

Yeryüzü etiğine bağlı kalarak doğa ile ilişkilerin düzenlenmesi bir yaşam biçimi hâline gelmelidir. Bunun için de çocuklara doğa bilinci, yeryüzünün tüm üyelerinin yaşamlarını idame ettirme hakkına sahip olduğu düşüncesi erken yaşlarda benimsetilmelidir. Bu çalışmada Dilara Akıncı’nın Betonlar Çiçek Açsa adlı çocuk kitabındaki anlatılar özelinde insanın yaşadığı dünya üzerindeki organizmalardan sadece biri gibi değil de dünyanın hâkimi şeklinde davrandığı durumlarda karşılaşacağı olası sonuçların anlatı dünyasındaki yansımalarını incelemek amaçlanmaktadır. Yeryüzü Etiği kavramı ekseninde kentleşmenin etkileri ve hayvanlara yaklaşımlar bağlamında tahlil edilecek çalışmada yeryüzü ile uyum içinde yaşama gerekliliğinin vurgulandığı sonucuna varılmıştır.



Anahtar Kelimeler

Yeryüzü Etiği, betonlaşma, kentleşme, hayvanlar



Abstract

The process that started with industrialization caused human beings to increase their sovereignty over other beings on earth and to perceive nature as an element that only benefits them. Urbanization, which develops in parallel with industrialization and technology, increases the quality of life of human beings on the one hand and alienates them from nature on the other. The structure of the natural chain is disrupted as people act for purposes such as increasing their comfort and earning more in the capitalist system. This prepares the irreversible destruction of nature, which is not allowed to renew itself and is considered the owner of unlimited resources. However, it is human beings who are negatively affected the most as they turn into beings that prioritize only themselves without giving importance to the rights to life of other living beings in nature. Because the elements of the earth are interconnected through symbiotic relationships, damage to one of them negatively affects the others.

Earth/Soil Ethics is a view pioneered by Aldo Leopold in the twentieth century and encompasses the obligation and ethics of respect for all living organisms. Earth Ethics is an approach that aims to make the concept of ethics applicable to animals, plants, and all members of the organic or inorganic earth community. It reminds human beings that they are not conquerors of nature, but simple members of it. It draws attention to the balance of the symbiotic relationship that exists between nature and humans.

Regulating relations with nature by adhering to earth ethics should become a way of life. For this, children should be made aware of nature and the idea that all earth members have the right to sustain their lives at an early age. This study, it was aimed to examine the reflections in the narrative of the possible consequences that human beings will encounter when they behave not as just one of the organisms in the world they live in, but as the master of it, in Dilara Akıncı's children's book Betonlar Çiçek Açsa. (If the Concrete Blossom). In the study, which will be analyzed in the context of the effects of urbanization and approaches to animals on the axis of the concept of Earth Ethics, it was concluded that the necessity of living in harmony with the earth was emphasized.



Keywords

Earth Ethics, concreting, urbanization, animals

Gelişmiş Arama


Duyurular


Adres : Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ARTVİN
Telefon : 04662151043-2333 Faks :
Eposta : bugudergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri